woensdag, november 15, 2006

verslag van een typisch Nicaraguaans schoolfeest - based on a true story



Maandagmiddag 12u30 : Hoewel het examenweek is, besluit directeur Silvio woensdag een schoolfeest te plannen. Niemand wist hier iets van. Daarom stuurt hij al de kinderen een uur vroeger naar huis en moeten wij mee-vergaderen over het schoolfeest.
De leraren besluiten dat er eerst een culturele act moet zijn.
Dat wil zeggen het volkslied, dan wat geschiedenis over de school, dan folkore-dansen en tenslotte een gedicht.
Daarna zorgen de vrijwilligers voor spelletjes voor de kinderen.
En op het einde zijn er voetbalmatchen tussen onze school en een andere school.
Alles wordt zorgvuldig opgeschreven door leraar Augusto van het zesde.
Met uurschema erbij en alles.
Ziet er goed uit!
Wij bereiden een aantal spelletjes voor en zorgen voor materiaal.

Woensdagochtend 9u45 : het schoolfeest begint om 10u, dus ik zorg dat ik er iets vroeger ben. Blijkt dat er geen enkele leraar te zien is en de kinderen zich al lopen te vervelen rond de school.
10u00 : de andere vrijwilligers komen aan, nog steeds geen leraren te zien
10u30 : de andere school voor de voetbalmatch is aangekomen, maar nog steeds geen leraren of directeur te zien.
11u00 : De leraren komen binnengevallen, hebben hun kinderen meegebracht, en beginnen een lokaal vrij te maken voor de culturele act.
11u20 : De directeur is er ook, de culturele act kan beginnen! Of toch niet... Hij besluit een examen te geven aan het derde en het vierde leerjaar opeens.
Schandalig, maar we wachten gewoon af!
11u40 : Examen afgewerkt, de culturele act kan beginnen.
Het volkslied wordt luidkeels meegebruld door alle kinderen. Daarna krijgen we een speech van de directeur van 10 minuten over de geschiedenis van de school. Hij heeft precies een hete patat in zijn mond en ik versta er niks van. De kinderen luisteren ook niet, zijn aan het praten of lopen naar buiten. Moeders staan wat te kletsen aan het raam.
Tijd voor de dansact, een grote stereoketen begint te flikkeren en er komt keiluide reggaeton uit de luidsprekers. Reggaeton is hier superpopulair, is kruising tussen salsa en reggae, met een dikke, vette beat eronder. 4 meisjes beginnen te dansen als echt babes. Ze zijn tussen de 12 en 14 jaar oud en doen dirty dancing. In Belgiê wordt je gestraft alleen maar door er naar te kijken. Hier is het hun manier van dansen, ze leren het van hun moeders. Ik vind het hylarisch, de Amerikaanse vrijwilligers zijn geschokeerd. Maar dat zegt meer over hen dan over de kinderen..
12u00 : het gedicht is vergeten, de culturele act is gedaan. We maken ons klaar voor het eerste spel, maar iedereen loopt naar het voetbalveld, want de wedstrijd gaat beginnen. Wij wachten geduldig af.
12u45 : de kleinste kinderen vervelen zich en komen ons lastig vallen, we besluiten dan maar de spelletjes te spelen met hen.
We spelen ballonnetje trap, waarbij iedereen een ballon aan zijn voet bindt en dat van de ander probeert kapot te trappen, en het was een groot succes!!
Daarna lieten we ze snoepjes uit water, en daarna uit bloem halen met hun mond.
De moeders lachten zich tepletter, de kinderen kregen er maar niet genoeg van.
Ook die van de hogere klassen kwamen aangesneld na de wedstrijd.
14u00 : snoepjes zijn op, het spel is ten einde. En zo ook het schoolfeest.
De directeur is al 2 uur verdwenen, naar huis. Hij is hier amper een uur geweest.
Opkuisen is voor mañana...