zondag, februari 11, 2007

Actieve vulkanen


Filip en Jürgen hebben mooi werk geleverd op de werf. De greppel was zo rap klaar dat we de namiddag vrij kregen en gingen zwemmen in de Laguna de Apoyo. De foto's die de ijver moeten bewijzen, zijn toegevoegd aan het vorige bericht.

Maandag gingen de 3 Belgische mannen naar Leon. Voornaamste doel: de actieve vulkaan Telica beklimmen en levend terugkeren. Eva bleef bibberend achter in gezelschap van de Duitse gezelschapsdames.
Erwin - Nederlandse vriend, zie ook verjaardagsfeestje in nov. - werkt daar als gids bij de Quetzaltrekkers. Hij leidde de 3 Vlaamse dagtrippers en nog een paar deernes uit de US door de hitte, de droogte, het stof, tot op de top van de vulkaan.

Machtige uitzichten onderweg. Levensgevaarlijke krater aan de top. Stinkende dampen uit de diepte. De zon zien ondergaan in de oceaan en terug zien opkomen over de vulkaanketen. Kampvuur met marsh mellows. Slapen in een half maanlandschap, in tentjes die half plat sloegen van de wind.
We hebben zoveel stenen terug in de krater gesmeten, dat de platentectoniek erdoor in de war is.

Voor Jürgen en Filly was het blijkbaar niet genoeg. Ze zijn ondertussen naar het vulkaaneiland Omotepe geweest. Terwijl zij de niet-actieve vulkaan beklommen, is de actieve echt in actie gekomen en het een en ander uitgespoten.
Ze leven nog en blijven nog 1 week in Nicaragua. Welke grondverschuivingen gaat dat hier nog teweegbrengen??!





Wie de explosies van de vulkaan Concepción wil zien: momenteel voorpaginanieuws op http://www.ineter.gob.ni/