zaterdag, december 30, 2006

Twee dagen Leon



Hola lieve lezers. Hier weer den ouwen. Eva is met haar moeder naar de cinema. Iets over pinguins... Het heeft daarnet vier minuten geregend. Heerlijk was dat.

We zijn twee dagen naar de stad Leon geweest. Best leuke stad. Studentenstad, maar het is hier grote zomervakantie, dus het was er kalm. Toch boeiende dingen meegemaakt. We bezochten een klein museum waar alleen foto's hangen van jongelui die sneuvelden tijdens de sandinistische revolutie. Zo lang is het allemaal niet geleden... in 1979 werden de tegenstanders van het verschrikkelijke regime van Somoza hier gewoon doodgeschoten of gemarteld.

Om u maar aan te tonen dat hier heel veel mensen niet kunnen lezen of schrijven, aan de deur van het museum had de man van dienst een kleurig doek gehangen waarop stond Vrolijk Pasen... de man kan wellicht niet lezen.
In een hotel was de rekening veel te duur voor onze drank. Toen we dat wilden bewijzen aan de ober, verwees die naar zijn chef. Hijzelf kon al die cijfers duidelijk niet lezen, laat staan optellen of aftrekken. Hij verontschuldigde zich achteraf uitgebreid, dat het allemaal zijn schuld niet was.

We namen in Leon een taxi naar zee. De kindjes, jan en eva dus, gingen zwemmen bij zonsondergang, terwijl de oudjes een boek lazen op het terras van het heerlijke hotel Barco de Oro, waar we des avonds zeevruchten snoepten en intieme gesprekken voerden.
Verder vierden we na vijf dagen de eerste muggenbeet van katrien, wat een onvoorstelbaar succes is. En weer thuis in Granada kwam er plots een meisje van 17 het huis binnengespurt. Ze wilde dringend en alleen met eva praten. Bleek dat haar ex verloofde haar nu toch ten huwelijk had gevraagd. Wat moet ik doen, twijfelde ze. Zie je hem graag, vroeg Eva. Neen antwoordde de kleine. Dan moet je er nooit mee trouwen, stelde Eva beslist. Je hebt gelijk, zei de kleine en verdween om die loser de bons te gaan geven. Hopelijk.

Nog 1 wetenswaardigheid. Hoe schamel de woning van de mensen hier ook is, ze bewaken hun kleine eigendom met verve. Wanneer de familie op uitstap gaat, blijft er altijd iemand thuis om de woning te bewaken, ook al zijn dat niet meer dan wat houten planken, golfplaten en een televisietoestel, Soms komen kinderen niet naar school omdat pa en ma ergens heen moesten, en zij het huis moesten bewaken.

Morgen is het zaterdag. De dames gaan naar de markt van Masaya, de heren zullen met de plaatselijke macho's pinten pakken vermoed ik.
Mogen alle lezers hele boeiende en vrolijke eindejaarsdagen beleven. Wij sturen letterlijk warme zoenen aan iedereen die we liefhebben.